Коалиција САД не потврђује да је ослобођена област Старог града у Раки, самопроглашеној престоници ИСИЛ-а, саопштио је представник коалиције.

„Не можемо у овом тренутку да потврдимо та саопштења. Сиријске демократске снаге постижу велики напредак око центра града и по целој Раки и освајају све више територије свакодневно“, изјавио је он.

Раније је агенција Франс прес саопштила да су одреди Сиријских демократских снага, које подржавају САД, ослободили Стари град у сиријској Раки.

„Наше снаге су данас успоставиле потпуну контролу над Старим градом у Раки након сукоба са ИСИЛ-ом“, рекао је представник Сиријских демократских снага.

Рака је под контролом ИСИЛ-а од 2013. године. Град се сматра незваничном престоницом терориста. Коалиција на челу са САД је прошле године објавила почетак операције за ослобађање града, а већ неколико месеци трају борбе на прилазима Раки.

Копнену офанзиву уз подршку специјалаца и авијације САД воде Сиријске демократске снаге, које углавном сачињавају одреди сиријских Курда.

У понедељак је саопштено да се очекује да ће операција бити завршена у току наредна два месеца.

Тагови: