Министар Расим Љајић рекао је, одговарајући на питање да ли је влада затражила пуштање или боље лечење за Ратка Младића, да још није било формалног захтева. Он је навео да то ради Министарство правде и да ће сигурно донети одговарајућу одлуку.

Начелно говорећи, каже Љајић, Влада је влада у свим досадашњим слуцајевима и о коме год да се радило на сваки захтев одбране давала гаранције или за привремено пуштање до почетка суђења или за пуштање на слободу ради лечења.

«У изузетно ретким случајевима и ситуацијама, Хаг је одговарао позитивно када говоримо о захтевима и разлозима за лечење с обзиром на то да они сматрају да је здравствени систем Холандије довољно компетентан, стручан и опремљен да може да прузи одговарајућу здравствену заштиту.»

Како каже, према томе, не треба стварати превелика очекивања од таквих захтева јер су шансе за њихову реализацију готово сведене на минимум.

Љајић, који је и шеф Националног савета за сарадњу са Хашким судом, је закључио да ће држава увек давати гаранције, међутим каже да су домети таквих гаранција лимитирани јер о томе одуцује Трибунал а не Србија

Ројтерс/Б92

 

Тагови: ; ;