Москва тражити наставак преговора о ситуацији на Корејском полуострву, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров говорећи пред студентима Московског државног универзитета за међународне односе.

„Ми знамо да Американци на неким полутајним, полузваничним каналима разговарају са представницима Пјонгјанга“, рекао је Лавров.

„Нећемо имати ништа против, бићемо само ’за‘ ако се они договоре о некој деескалацији, ако се сви охладе, седну за преговарачки сто и почну да разговарају. Имамо заједнички циљ — денуклеаризација Корејског полуострва, тако да на северу не буде нуклеарног оружја, а на југу, ни свог, ни америчког“, рекао је руски министар спољних послова.

У уторак 29. августа Пјонгјанг је извршио ракетну пробу. Секретар шефа јапанског кабинета Јошихиде Суга рекао је да је ракета пролетела изнад северног јапанског острва Хокаидо и пала 1.180 километара источно од острва у Тихи океан. Према наводима јужнокорејских медија који наводе војску земље, балистички пројектил Северне Кореје летео је 2.700 километара и достигао максималну висину од 550 километара.

Савет безбедности УН одржао је ванредно заседање у вези са још једним лансирањем балистичке ракете Северне Кореје и усвојио изјаву председника у којој се осуђују акције Пјонгјанга и захтева да се пробе зауставе.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;