Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков изјавио је, одговарајући на питање о одговору Русије на нове ограничавајуће мере САД у вези са затварањем руског конзулата у Сан Франциску, да Москва не жели да улази у клинч, те да је неко дужан да покаже здрав разум и да то да заустави.

 

 

САД су синоћ објавиле да уводе нова ограничења у делатности руских дипломатских представништава у Америци, према којима се од 2. септембра затврара Генерални конзулат Русије у Сан Франциску и конзуларни објекти у Вашингтону и Њујорку.

Према речима Ушакова, овим потезима САД смањују и број сарадника којима је дозвољено да путују по Америци без подношења захтева Стејт департменту.

„Нису узели само имовину него отежавају и функције, делатност наше амбасаде, дипломатских представништава. Размислићемо како ћемо одговорити. С једне стране, наравно, не желимо уопште да улазимо у клинч, то је глупост, неко мора да буде разуман и да све ово заустави“, рекао је Ушаков на конференцији за новинаре.

Он је додао да су руско-амерички односи у веома тешком стању и навео да је оно што се догађа „одличан поклон“ за новог амбасадора Русије у САД који има чиме да се бави током првих сати боравка у земљи.

Помоћник руског председника је нагласио да дејства САД погађају обичне грађане.

 

„Визе је престао да издаје Генерални конзулат. То је потпуно нејасно. Генерални конзулат се успоставља да би издавао визе, то је прва обавеза, политички рад је у другом плану“, рекао је Ушаков.

Он је, такође, навео да САД настављају да издају визе онима које сматрају подобним.

Раније је Москва наложила да се дипломатске мисије САД у Русији смање на укупно 455 сарадника. На тај начин је изједначен број службеника Амбасаде САД у Русији с бројем радника у дипломатској мисији Русије у САД.

Вашингтон је од 23. августа обуставио процедуру издавања својих неимиграционих виза широм Русије. Од 1. септембра ова процедура се обнавља, али само у Амбасади САД у Москви.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;