Коментаришући недавну изјаву председника Републике Српске Милорада Додика у вези са покретањем питања демилитаризације и војне неутралности државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ), командант НАТО штаба у државној заједници, бригадни генерал Роберт А. Хјустон казао је да су упознати са различитим ставовима у државној заједници у вези са тим питањима.

Хјустон је тим поводом рекао да ће НАТО наставити да сарађује са институцијама државне заједнице у контексту подршке пуној евроатлантској интеграцији државне заједнице, као дугорочном спољнополитичком циљу.

Када је у питању књижење војне имовине, из НАТО-а штаба у Сарајеву су казали да тим поводом блиско сарађују са бројним институцијама.

„Што се тиче процеса књижења, наши партнери у БиХ знају шта је потребно, а ми им помажемо да то остваре. Наравно, свесни смо изазова које ово оперативно окружење носи са собом и спремни смо да помогнемо властима кад год затраже нашу помоћ у решавању питања са којима се суочавају“, наводе из НАТО-а.

НАТО поздравио отимање имовине Републике Српске, али „то није довољно”

Подсетимо, НАТО штаб у Сарајеву поздравио је недавну одлуку Уставног суда у Сарајеву о одбацивању апелације Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство (МАП) државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) у НАТО.

«Таква одлука ће помоћи књижењу непокретне војне имовине као власништва БиХ за потребе Министарства одбране БиХ. Владавина закона и поступци извршења морају се спроводити. Донесена одлука није довољна за активирање МАП-а, али је корак ка испуњавању услова из Талина», саопштено је из НАТО штаба у Сарајеву.

Из НАТО штаба су подсетили да књижење 57 «перспективних непокретних војних локација» као власништва државне заједнице остаје једини услов за активирање МАП-а за државну заједницу БиХ.

«Савезници пажљиво прате дешавања и поздрављају напредак у књижењу непокретне војне имовине на БиХ. Истовремено, желе видети да лидери у БиХ убрзају настојања ка испуњавању услова који су министри спољних послова НАТО-а поставили у Талину у априлу 2010. године како би Акциони план за чланство за БиХ могао да буде активиран што пре», наводи се у саопштењу из НАТО штаба.

Подсетимо, Уставни суд у Сарајеву одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат «Велики Жеп» у Хан Пијеску буде укњижен на државну заједницу БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске обавезана је да укњижи на државну заједницу БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна у Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

Восток

Тагови: ; ; ;