Путин се на маргинама БРИКС-а састаје са лидером Јужне Кореје

Корејска проблематика биће међу главним темама на самиту БРИКС-а, а током разговора и Русије и друге земље могле би да добију нове идеје, рекао је Јуриј Ушаков.

Самит БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) биће одржан 4. и 5. Септембра у кинеском граду Сјамен.

Према његовим речима, Русија и Кина ће се придржавати раније усаглашених заједничких корака у вези у решавању ситуације на Корејском полуострву.

„Имамо веома блиске ставове у вези с решавањем проблема на Корејском полуострву и чак имамо заједнички план могућих дејстава за решавање проблема. Мислим да ће се наши партнери придржавати ових усаглашених корака о којима смо много пута разговарали и који су унети у документ“, рекао је Ушаков.

Он је додао да ти кораци подразумевају не само притисак санкцијама на руководство Северне Кореје, не само испуњавање свих одлука које је усвојио Савет безбедности Уједињених нација него предлажу и конкретне политичко-дипломатске потезе ради постизања баланса.

План Русије и Кине усмерен је, према речима Ушакова, превасходно на интезивирање дипломатских напора да се реши проблем.

Говорећи о санкцијама против Северне Кореје, Ушаков је истакао да Русија сматра оправданим само оне мере које је одобрио Савет безбедности Уједињених нација.

Путин с лидерима Кине, Индије, Египта, Јапана, Јужне Кореје

На маргинама самита БРИКС-а председник Русије Владимир Путин ће се састати с лидерима Кине, Индије, Египта, Јужноафричке Републике, Мексика и Тајланда. Према речима Ушакова, Русија и Кина ће традиционално одржати састанке у ужем и ширем саставу.

Путин ће се на маргинама Источног економског форума 6. септембра разговарати с председником Јужне Кореје Мун Џае Ином, а већ следећег дана сусрешће се и с премијером Јапана Шинзом Абеом и председником Монголије Халтмагијном Батулгом, рекао је Ушаков.

„Очекује се да ће Владимир Путин и Мун Џае Ин разговарати о могућностима ширења узајамно корисне сарадње у политичкој, трговинско-економској и културно-хуманитарној области. Биће размењена и мишљења о најважнијим проблемима, а пре свега о ситуацији на Корејском полуострву“, навео је помоћник руског председника.

Путин ће 7. септембра с јапанским премијером учествовати у церемонији постављања „временске капсуле“ у Палати борилачких вештина на острву Руско, а затим ће посетити финална такмичења међународног турнира у џудоу за јуниоре. Двојица лидера ће, како је истакао Ушаков, посебну пажњу усмерити на јачање економских веза, као и на ситуацију на Корејском полуострву.

Према речима Ушакова, током разговора с председником Монголије планирано је да се размотре актуелна међународна и регионална питања, пре свега ситуација на Корејском полуострву.

Спутник