Односи Хрватске и БиХ су све упитнији, а уље на ватру долива бошњачки члан Председниства БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који се противи реализацији пројекта изградње Пељешког моста и преко својих министара Загребу шаље поруку да ће у противном, БиХ прогласити суверенитет на том делу Јадрана, преносе данас хрватски и медији у БиХ.

Тензијама је придонела и полемика сина Фрање Туђмана, Мирослава, са Бакиром Изетбеговићем, који је оптужио Алију, да је његово гомилање муџахдина у БиХ током последњег рата извор тероризма са којим се данас суочава Европа.

Ту је и питање положаја Хрвата у БиХ, па Туђман млађи у фељтону за Вечерњи лист каже да Изетбеговић руши Пељешки мост и жели да доминира Хрватима у БиХ.

Политичка доктрина Алије је била да је БиХ држава Муслимана, а да су Срби и Хрвати мањине, каже Мирослав Туђман и додаје:

«Хрватска је учинила све да БиХ опстане цело време од агресије на њу. Помагала ју је и војно и хуманитарно упркос чињеници да је цело то време с територије БиХ рађена, у формално-правном смислу, агресија на Хрватску. Кључ сукоба је да је на БиХ извршена агресија од ЈНА и српских јединица, али главни генератор рата је политика Алије Изетбеговића која није хтела да пристане на мировине планове међународне заједнице, а који су, сваки од њих, предвиђали националне ентитете. Уместо тога, Изетбеговић је нудио Османско Царство као идеал заборављајући да је у Османском Царству владао шеријатски закон», каже Туђман.

У одговору Бакира Изетбеговића Туђману млађем, бошњачки члан Председништва БиХ је о злочинима муџахедина рекао да су они били индивидуални и не могу се, казао је, поредити са удруженим злочиначким подухватом који је фактички предводио Фрањо Туђман.

«Ради се о удруженом злочиначком подухвату који је документиран у којем има и хрватских јединица. Ту ће бити у Хагу доказана злога свакога и Туђмана и Шушка. Зашто почињу те теме кад оштећена страна, БиХ, не инзистира на томе», запитао је Изетбговић.

«Једна је питање коцентрацијског логора Јасеновац који је био једини такав логор којег нису држали Немци. Друга је прича његова улога у стварању Херцег Босне. Очекујемо пресуде у Хагу за удружени злочиначки подухват. Ту ће бити споменут и Фрањо Туђман, а ту има прстију и Туђмана млађег јер је био шеф обавештајне службе у то време тако да мислим да скреће пажњу с тема које не одговарају њему и Хрватској», рекао је Изетбеговић.

Рекао је и да су злочини муџахедина барем троструко мањи од оних који су се догодили у Херцег Босни.

Вечерњи подсећа да је угледни хрватски адвокат Анто Нобило, који је пред Хашким судом бранио Тихомира Блашкића, предвидео уочи изрицања неправоснажне пресуде у случају «Прлић и остали» да ће њоме бити утврђено постојање међународног оружаног сукоба између Хрватске и БиХ.

«То могу предвидети јер је у свим ранијим пресудама које су се тицале хрватско-бошњачког сукоба у БиХ био утврђен међународни оружани сукоб», рекао је раније Нобило који очекује да ће то бити утврђено у правоснажној пресуди.

«Све је друго немогуће прогнозирати», каже Нобило не желећи да нагађа хоће ли теза о удруженом злочиначком подухвату (УЗП) опстати у пресуди након жалбеног поступка.

Уз опаску да има стручни анимозитет према УЗП-у, Нобило истиче да се уверио да је то маневар тужилаштва кад нема довољно доказа за све које је оптужило.

Европрламентарац из реда најутицајније опозиционе СДП у Хрватској Тонино Пицула је оценио да претња из Сарајева којом се покушава зауставити градња Пељешког моста «неће бити лако проведива» јер став СДА није став Председништва БиХ.

«Само једна политичка, да не кажем етничка, опција изражава противљење градњи Пељешког моста. Тај мост се користи као једна врста медија кроз који би се интензивирали обрачуни унутар саме БиХ, поготово унутар бошњачког корпуса», рекао је Пицула, преноси Вечерњи.

Он мисли да је жртва целе ове наметнуте афере пре свега међународна веродостојност БиХ.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића о очекивањима од правоснажне пресуде за Херцег-Босну, Пицула каже да та пресуда може имати озбиљних импликација, али у овом тренутку нико, па ни Изетбеговић, не зна каква ће она бити, пренео је Вечерњи.

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;