Председник Комитета за међународна питања Савета Руске Федерације Константин Косачев рекао је данас да постоји могућност «асиметричног одговора» на захтев САД да Русија затвори Генерални конзулат у Сан Франциску и смањи своје дипломатске мисије у Вашингтону и Њујорку.

Истовремено, председник Комитета Државне Думе за међународна питања Леонид Слуцки рекао је новинарима да су, захтевом за затварање руског Генералног конзулата у Сан Франциску, САД почеле «врелу фазу дипломатског рата», али је истакао да Русија не би требало да одговори «симетрично» већ да одржи адекватан ниво дипломатских односа са САД, пренео је Тас с.

«Сигуран сам да је одговор неопходан. И понављам да у овом случају можда неће бити симетричан», написао је Косачев на својој страници на Фејсбуку.

Он је, притом, истакао потребу да се наставе тежње ка апсолутној симетрији у потезима.

«Ако особље нашег Генералног конзулата у Сан Франциску буде морало да се врати кући — Американцима се мора предложити да опозову исти број чланова свог особља из мисија у Русији», навео је Косачев.

Константин Косачев

Слуцки је оценио да је захтев за затварање конзулата веома неправедан потез и да то значи да САД објављују «врелу фазу дипломатског рата».

«Затварање једне стране мисије је много озбиљније него протеривање дипломата или чак незаконито одузимање дипломатске својине» , истакао је Слуцки.

Он је, међутим, нагласио да иако потез САД сматра провокативним и очито неоснованим, «Русија не би требало да пружи симетричан одговор, већ напротив — да учини све како би одржала адекватан ниво дипломатских односа са САД као предуслов за главни елемент глобалне стабилности».

Леонид Слуцки

САД су раније данас наложиле Русији да затвори свој конзулат у Сан Франциску као и два објекта у Вашингтону и Њујорку као одговор на то што је Москва смањила америчко дипломатско особље у Русији.

Стејт департмент је саопштио да је та одлука донета «у духу реципроцитета», додајући да је рок за затварање објеката до суботе 2. септембра.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је данас жаљење, током телефонског разговора са америчким колегом Рексом Тилерсоном, због «ескалације тензија» након одлуке Вашингтона да затвори руски конзулат у Сан Франциску и још два објекта, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

«Москва ће пажљиво изанализирати нове мере које су објавили Американци, након чега ће бити саопштена наша реакција», наводи се у саопштењу руског Министарства.

Танјуг

Тагови: ; ; ;