«Обратили смо пажњу на контакте украјинских власти са бившим министром правде В. Шкаре-Ожболт, бившим замеником шефа МУП-а Ј.Морићем и бившим председником комисије Владе за избеглице и расељена лица Л.Пејковићем који су стигли из Загреба, Хрватске, крајем августа ове године у Кијев.

Судећи по информацијама доступним у медијима, на састанцима се разговарало на тему «повратка територија које нису под контролом» на основу хрватског искуства из 1990-их. То «искуство» је више него нејасно, боље речено — негативно. Сетимо се 250 хиљада српских избеглица из Хрватске и бројних жртава међу цивилним становништвом који су директни исход војне операције спроведене од стране Загреба 1995. године.

Приморани смо да са жаљењем констатујемо да се иза изјава о «добрим намерама» и «потреби да се поврати међусобно поверење» у конфликтним зонама опет крију опасне тезе о «дозвољавању» и «примораности на» такве «методе мирне реинтеграцие».

Значајан проблем представља чињеница да у Кијеву спремно прихватају такве сигнале, демонстративно игноришући своје јасно дефинисане обавезе из Минска. Помињање било које врсте «војних сценарија» за Донбас изгледа нарочито штетно и неморално сада у првим данима «школског» примирја потвђеног у «нормандијском» формату.

Руководећи се жељом да развијамо пријатељске односе са Хрватском, позивамо Загреб да користи сваку прилику да подстакне Кијев да се доследно и строго држи споразума у Минску зарад што скоријег регулисања украјинске кризе мирним путем и стабилизације ситуације на југоистоку Украјине.»

Претходно су чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине током дводневне радне посете Кијеву представили «хрватски модел успешне и мирне реинтеграције украјинске територије». Чланови те радне групе су на конференцији за новинаре у Министарству спољних и европских послова Хрватске рекли да ништа не чине мимо процеса из Минска и да «нема никакву скривену агенду».

Хрвати у Кијеву представили модел «олује» за Донбас

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;