Завршена је и још једна неформална рунда разговора највиших званичника Србије и Косова у Бриселу. Током разговора је, како „Ало!” сазнаје, председник Србије Александар Вучић усред ЕУ и пред Федериком Могерини затражио да се престане с хапшењем Срба и да Албанци коначно почну да спроводе оно што је договорено.

Како сазнајемо, председник Србије Александар Вучић је без устезања затражио од Могеринијеве и Тачија да се престане с прогоном и хапшењима Срба само зато што су Срби.

«Вучић се директно обратио Хашиму Тачију и питао га за хапшење Богдана Митровића, на шта је Тачи ћутао и гледао у земљу. Председник Србије је онда затражио да договорено у Бриселу коначно почне да се спроводи на Косову и да Албанци престану са опструкцијама и прогоном српског становништва» , каже наш извор.

«Хапшење Богдана Митровића је врхунац лицемерја», изјавио је председник Србије Вучић.

«У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад», поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са косовским председником да су отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

 

Он је истакао да би решење историјских односа Срба и Албанаца много значило и за Београд и за Приштину, те да ће се ти разговори наставити, мада, истакао је, нико није превелики оптимиста.

«Да ли желимо или видимо прилику од један или два одсто да решимо наше историјске проблеме који трају готово 300 година? Ту малу шансу видимо и зато ћемо се за решавање проблема борити свим срцем и свом снагом» , објаснио је он.

Вучић је рекао да је најбоља дефиниција разговора да су били отворени и да су вођени о свим регионалним питањима.

«Потврдили смо договоре који су раније постигнути и њихову имплементацију, посебно о правди и правосуђу. Разговараће се са жељом да се до Нове године реши, уколико то буде могуће, ситуација у вези са мостом на Ибру у Косовској Митровици»,  најавио је он.

Разговори, како је казао, биће настављени на различите начине — телефонским контактима, шатл дипломатијом, и у Њујорку, где ће обе стране имати више важних састанака.

«Чешћи сусрети су пред нама, да видимо може ли нешто да се уради. Нико од нас није превелики оптимиста, али поновићу оно што сам рекао свима у Београду и Хашиму Тачију, као и Могеринијевој, да ако имамо један или два одсто шансе да некакав договор постигнемо, вреди да то пробамо, због наше деце и будућности»,  поручио је Вучић.

Казао је да је данас било речи о Заједници српских општина и да су он и Марко Ђурић констатовали да ту нема помака и напретка.

Нема промене формата дијалога

Председник Србије Александар Вучић је истакао да нема никакве промене формата у дијалогу Београда и Приштине.

» Ми не радимо билатерално, иако немамо ништа против да разговарамо једни са другима и када смо сами. Радимо под окриљем ЕУ, Унија је та која организује наше сусрете. Да ли ћемо се наћи у Њујорку, Бриселу, на Марсу или негде друго, ово сам метафорички рекао, то ће бтии под окриљем ЕУ. Она је покровитељ наших разговора, под њеним окриљем се води разговор и тако ће бити и у будућности» , нагласио је Вучић.

ЕУ: Без договора нема европске перспективе

«Споразум о правосуђу Београда и Приштине биће у потпуности примењен 17. октобра, сагласили су се у Бриселу председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи», саопштила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Висока представница, која је организовала неформални радни доручак за Вучића и Тачија у згради Европске спољнополитичке службе, поздравила је „обновљену посвећеност” Вучића и Тачи том процесу. Она је поновила да су ЕУ и она лично у потпуности посвећени европској перспективи „Србије, Косова и читавог региона” и да је напредак обе стране чврсто повезан са напретком у дијалогу Београда и Приштине.

Ројтерс/Ало

Тагови: ; ; ; ;