Севернокорејски суд осудио је на смртну казну четворицу јужнокорејских новинара због рецензије британске књиге «Северна Кореја поверљиво“. Пјонгјанг ту књигу сматра увредљивом, јавили су севернокорејски медији.

REUTERS/Damir Sagolj 

Двојица новинара конзервативних јужнокорејских дневних новина «Цосун Илбо» и «Донг а Илбо» урадили су рецензију новог јужнокорејског издања књиге коју су 2015. године објавила двојица британских новинара који живе у Сеулу, преноси агенција Франс прес.

Званична севернокорејска новинска агенција КЦНА је, преносећи пресуду суда, изразила незадовољство због описа «капиталистичког» начина живота грађана Северне Кореје у тој књизи.

У књизи се говори о јачању улоге трговине у свакодневном животу у Северној Кореји, где «јужнокорејске телевизијске драме круже црним тржиштем, а модни детаљи и фризуре се копирају од Јужне Кореје».

Централни суд у Пјонгјангу је саопштио да су поменуте јужнокорејске новине, рецензијом ове књиге, која је део «сродне кампање», починиле «гнусан злочин којим је озбиљно повређено достојанство Северне Кореје».

У пресуди се наводи да су на смрт осуђена оба новинара, као и директори обе агенције за чије новине ти новинари пишу.

Ројтерс/Б92

Тагови: ; ;