У Британији живи око 25. 000 исламских екстремиста који представљају опасност, рекли су званичници ЕУ, додајући да је ово највећи број у Европи.

 

Званичници упозоравају да расте опасност од домаћих џихадиста, који нису могли да се придруже «Исламској држави» у Сирији и Ираку, а група за то време организује глобалне терористичке нападе да би «одржала темпо», пише британски лист «Индипендент».

Жил де Керчов, координатор за борбу против тероризма у ЕУ, рекао је да очекује додатна крвопролића након напада у Барселони и Камбрилсу и да расте забринутост због све већег броја «познатих» починилаца напада.

«Бићемо жртве додатних напада. Већина, осим напада у Бриселу и Паризу, нису режирана из Раке, али је то била инспирација, а &лсqуо;Исламска држава» је преузела одговорност», рекао је он листу «Мундо».

Он је додао да ова група више не тражи од људи да путују у «калифат», већ да покрећу нападе у својим мјестима порекла или боравка, уз ручно направљено оружје.

Керчов је рекао да у Британији живи највећих број исламских екстремиста у Европи – између 20.000 и 25.000 – а за 3.000 се верује да представљају директну претњу према подацима МИ5, док је око 500 под сталном присмотром.

Међу онима који су познати службама безбедности, али се не виде као непосредна опасност, су починиоци три терористичка напада у којима је у Британији ове године погинуло 35 особа.

Керчов је рекао да постоји проблем у одређивању разлика између ненасилних екстремиста и некога ко може да изведе напад.

Према његовим речима, постоји «сива зона» између радикализма и тероризма.

«Бити радикалан није злочин, бити агресиван у својој реторици против Запада, то није кривично дело», рекао је он.

Тагови: ;