Споразум о стабилизацији и придруживању Украјине са Европском унијом који је потписан 2014. године ступио је на снагу. Међутим Украјина може да рачуна само на асоцијацију пошто питање уласка у ЕУ није на дневном реду.

Украјинска «револуција достојанства» довела је до пораста национализма, корупције и ограничавања слобода што земљи ускраћује перспективу за улазак у ЕУ, рекао је за Ле Монде украјински политиколог Михаил Минаков.

Аутор напомиње да је данас Украјина најкорумпиранија земља у свету, док оне антикорупцијске институције које постоје у земљи дугују своје постојање само подршци Запада.

Истовремено, као резултат лустрације, «искусни бирократи су одбачени, док су њихови корумпирани шефови остали на власти».

Минаков такође наглашава да Министарство унутрашњих послова тренутно не може да обезбеди безбедност «у земљи са великим бројем борбеног оружја и ветеранима нове генерације, која такође трпи због пораста незапослености».

Коначно, закони о «декомунизацији», заједно са законима који проширују права Украјинаца, доводе до повећања броја «ултра-десничарских група које су се приближиле олигархијским клановима».

Према томе, сви фактори који су наведени, по мишљењу политолога, доказују да за данас Украјина може рачунати само на асоцијацију са ЕУ, јер чланство у Унији није могуће.

Тагови: ; ;