Чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине су током дводневне радне посете Кијеву представили «хрватски модел успешне и мирне реинтеграције украјинске територије», преноси «Хина».

Хина наводи да су чланови те радне групе на данашњој конференцији за новинаре у Министарству спољних и европских послова Хрватске рекли да та земља ништа не чини мимо процеса из Минска и да «нема никакву скривену агенду».

«Представили смо наша искуства у спровођењу демилитаризације простора, успостављању прелазне полиције, примени амнестије, одржавању локалних избора, укратко — успостави нормализације живота», рекла је председница радне групе Весна Шкаре Ожболт.

Члан радне групе Јошко Морић је навео да се посета одвијала у оквиру чињеница да је, «с једне стране, Украјина субјект међународно-правних и политичких односа у својим међународно признатим границама, а са друге стране да су председници Руске Федерације, Украјине и Француске и канцеларка Немачке потврдили да поштују интегритет и територијални суверенитет Украјине и да чврсто верују да мирно решење проблема нема алтернативу».

«Ми нисмо били у Кијеву са скривеним намерама… оно што смо радили и говорили у Кијеву можемо да радимо и говоримо и у Доњецку, Луганску, Москви или Берлину», рекао је Морић.

Државна секретарка у министарству Здравка Бушић такође је рекла да, када се ради о односима Загреба и Москве, Хрватска «нема никакву скривену агенду» и да за хрватски модел мирне реинтеграције Подунавља влада велико интересовање у УН у циљу решавања проблема од Грузије до Сирије.

Тагови: ; ; ;