Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на дипломатски приступ у одговору на најновија тестирања пројектила које је спровела Северна Кореја како би се решило то питање, додавши да би ситуацију требало усмерити у правцу процеса разоружавања.

 

Северна Кореја је рано у уторак испалила балистичку ракету средњег домета изнад северног јапанског острва Хокаида која је затим пала у море. Пјонгјанг се позвао на право на самоодбрану због «непријатељских планова» САД које тренутно учествују у годишњој војној вежби са Сеулом.

Савет безбедности УН у уторак је «оштро» осудио севернокорејско испаљивање балистичке ракете у изјави коју је његових петнаест чланица једногласно одобрило након тросатног заседања.

«Поново смо у врло тешкој ситуацији с новим тестирањем пројектила у Северној Кореји. Упркос томе, чврсто верујем да се то мора решавати дипломатским путем», казала је Меркел.

Према њеним речима, треба покренути напоре усмерене према процесу разоружавања, као и да у томе одлучујућу улогу имају и НАТО и Русија. Подсетила је на потписивање споразума с Ираном захваљујући заједничком дипломатском деловању те рекла да «такође треба развити сличне активности и у односу на Северну Кореју».

Тагови: ; ;