Данска Влада упутила је на разматрање нацрт закона који подразумева забрану изградње цевовода „Северног тока 2“ у територијалним водама те земље, уколико изградња противречи државним интересима у сфери безбедности и међународне политике, пише лист „Политикен“.

Одлукама о пројектима ове врсте сада се бави Данска енергетска агенција. У случају да закон буде усвојен, ово питање ће прећи у надлежност Министарства иностраних послова Данске.

„Према нашим проценама, одлука о одустајању од изградње цевовода у нашим територијалним водама најбоље је да буде донета на министарском нивоу“, наведено је у саопштењу поводом овог документа.

Однос министара према оваквим пројектима мора да буде заснован на „слободној политичкој одлуци“ која би узимала у обзир „европске интересе и интересе Алијансе“, као и „заједничке стратешке интересе“.

Како наводи лист, Данска је у овом тренутку под притиском: Немачка би желела да она дозволи изградњу „Северног тока 2“, док се балтичке земље и Пољска залажу против тога.

Многи се недвосмислено односе према пројекту сматрајући да би руски председник Владимир Путин могао да искористи испоруке гаса Европи као политички инструмент, наводи лист.

Тагови: ;