Нови заменик високог предствника међународне заједнице у БиХ биће искусни дипломата Денис Херне, одлучила је америчка администрација.

Денис Херне ће у Сарајево допутовати са позиције заменика амбасадора САД у Авганистану.

Бањалучке Независне новине су, позивајући се на неименовани извор, пренеле да је један од разлога његовог доласка у БиХ чињеница да Херне има велико искуство у борби против насилног екстремизма и тероризма.

У службеној биографији Хернеа стоји да је он, између осталог, од 2012. до 2015. године био саветник за спољне послове при Команди за специјалне операције америчке војске.

У Авганистану је пак уз актеалну дипломатску дужност две године, и то од 2008. до 2009, деловао као политички саветник главног команданта америчких и савезничких снага у источном Авганистану.

Наводи се и да БиХ Херну није непозната, јер је он у тој земљи боравио од 1993. до 1996. као политички саветник првог америчкког амбасадора у Сарајеву Виктора Јаковића, а службовао је и у Хрватској.

Херне ће на позицији заменика високог представника заменити Бруса Бертона, такође америчког дипломату који преузима дужност Шефа мисије ОЕБС-а у Сарајеву.

Заменик високог представника уједно је међународни супервизор за дистрикт Брчко с овлашћењима доношења обвезујућих одлука о функционисању и статус тог града.

 

 

РТС

Тагови: ;