Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је оптужио Мјанмар за «геноцид» против мањине Рохинџа муслимана, који су у десетинама хиљада појурили према граници са Бангладешом, бежећи од насиља.  Тамо има геноцида.

«Они који затварају очи пред тим геноцидом који се упорно наставља под окриљем демократије суделују у њему» ,рекао је Ердоган.

Ердоган је такође најавио да ће поменути проблем на следећој седници Савета безбедности Уједињених нација, додавши да је већ причао са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу поручио је властима Бангладеша да «отворе своја врата» на шта су власти те земље одговориле да су већ прихватили 400.000 припадника Рохинџа народа и да не желе више.

Око 400 особа убијено је у сукобима, а већина страдалих припада је Рохинџа народу. Насиље погађа Ракајн државу на западу Мјанмара, подсећа АФП.

Извештаји о масакрима и систематском паљењу села које су спровеле безбедносне снаге, као и екстремисти, подижу сумње да се насиље у Ракајну отргло контроли.

Танјуг

Тагови: ; ; ;