Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је на могућу хуманитарну катастрофу на западу Мјанмара и инсистирао да се безбедносне снаге те земље обуздају, након што је око 400 особа, углавном рохинџа муслимана, погинуло у сукобима.

 Photo by Michael Gottschalk

«Генерални секретар је веома забринут због извештаја о ексцесима током операција које су спровеле безбедносне снаге Мјанмара у држави Ракајн и инсистира да се обуздају како би се избегла хуманитарна катастрофа», саопштио је портпарол Уједињених нација.

Десетине хиљада људи је услед насиља побегло преко границе у Бангладеш, а забележено је и неколико смртних случајева, који су се догодили када су очајни људи покушавали да пређу реку у импровизованим чамцима, преноси АФП.

Извештаји о масакрима и систематском паљењу села које су спровеле безбедносне снаге, као и екстремисти, подижу сумње да се насиље у Ракајну отргло контроли.

Амбасадорка САД при УН је у уторак саопштила да безбедносне снаге те земље морају да се суздрже од пуцања на цивиле и хуманитарце.

Савет безбедности УН састао се иза затворених врата како би разговарали о насиљу, међутим ништа званично није саопштено.

Британски амбасадор при УН Метју Рајкрофт, на чији захтев је састанак и сазван, рекао је да су припадници Савета безбедности позвали на деескалацију у Мјанмару.

Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ;