Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да се погрешно представља да је БиХ против изградње Пељешачког моста и да БиХ жели да буде добар сусед Хрватској, што очекује и од Загреба, тако да „једни другима не правимо проблеме и не узимамо права“.

Изетбеговић је новинарима у Сарајеву рекао да Хрватска има право да споји територију, а да БиХ има право на приступ отвореном мору.

Он је навео да БиХ има акте који ће ових дана бити допуњени после седница Савета министара и седница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Након тога ће, додао је, БиХ имати став о том питању.

„Надам се да ће и Хрватска да крене у том смеру, да једни другима помогнемо, а не да правимо проблеме“, истакао је Изетбеговић, пренела је Фена.

Изразио је наду да ће код представника суседне Хрватске превладати разум, не само у случају са Пељешачким мостом већ и у другим случајевима, као што је Бушко језеро, чију воду Хрватска користи без споразума са БиХ.

Новинарима се обратио и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић који сматра да је то питање врло грубо сведено само на тему изградње споменутог моста.

„Ми уопштено говоримо о разграничењу између БиХ и Хрватске, са фокусом на разграничење на мору које је у интересу БиХ, а то значи поштовање Конвенције Уједињених нација о праву мора“, рекао је Звиздић.

Он је навео да је интерес БиХ разграничење на мору.

„То значи да можемо да идемо у правцу да Хрватска може да реши питање свог територијалног повезивања, а БиХ жели да има коридор у складу са међународним правом о отвореном мору“, рекао је Звиздић.

Спутњик

Тагови: ; ; ;