Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио инцидент који су у Загребу изазвали чланови десничарске Аутохтоне Хрватске странке права и паљење срспког листа «Новости», оцењујући да је то наставак распиривања националне мржње и позив на линч преосталих Срба у Хрватској.

«Усташа Дражен Келеминац и већина Хрвата сматрају да се усташки поздрав «За дом спремни» не сме склањати са спомен плоча, да преостали Срби у Хрватској воде великосрпску политику и да се по Хрватској подижу четнички споменици. Очигледно је да процес рехабилитације усташтва улази у завршну фазу и да се данашња Хрватска све мање разликује од злогласне НДХ», навео је Линта у изјави за јавност.

Линта сматра и да се усташе у Хрватској од почетка деведесетих година прошлог века сматрају борцима за хрватску слободу против тобоже великосрпске политике и београдског централизма а не злочинци који су починили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Линта је позвао министра спољних послова Ивицу Дачића да упути отворено писмо САД, Европској унији и Немачкој и укаже да проусташке снаге уз прећутну или отворену подршку власти упућују отворене претње преосталим Србима у Хрватској с циљем да се иселе или асимилују.

«Проусташке снаге, ако им се не стане на пут, неће се смирити док у Хрватској буде барем један Србин који поштује свој национални и културни идентитет, своју православну веру и Србију сматра својом матичном државом», навео је Линта.

Он оцењује да проусташке снаге нису задовољне што је из Хрватске протерано 500.000 Срба и што им је отета, уништена или опљачкана покретна и непокретна имовина и одузета стечена и статусна права.

«Због тога је посебна мета њихових напада свако ко се залаже да поштовање људских права и антифашизам као две темељне вредности данашње цивилизације», закључио је Линта.
Група чланова крајње десничарске Аутохтоне хрватске странке права изазвали су раније данас тежак инцидент у Загребу — отворено су претили премијеру Андреју Пленковићу, у случају да скине плочу «За дом спремни» у Јасеновцу и на протесту запалили српски недељник Новости.
Они су Пленковићу поручили да се «не игра шибицама и да не уклања плочу ХОС-а у Јасеновцу».

Тагови: ; ; ;