На Цетињу је данас почео традиционални православни дечији сабор, који је и ове године окупио око 1.500 малишана из свих крајева Црне Горе.

Манифестација, која се одржава 18. пут, ове године посвећена је српским светородним династијама и одржава се под слоганом: «Свети владари – вере чувари».

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је служио молитву за благословен почетак школске године у Цетињској Богословији и у свим школама и рекао да од родитеља примамо земаљски хлеб, од учитеља знање из разних наука.

«То је све Богом благословено, али у овој Божијој школи, у Цркви Божијој, прима се хлеб живота, онај који нам даје, не само мудрост и живот на земљи, него мудрост вечну и непролазну, знање и науку», рекао је митрополит Амфилохије.

Манифестација је настављена на платоу испред Цетињског манастира наступом Црквеног дечијег хора «Златица» из Подгорице и њиховим извођењем саборске химне «Крстим се са три прста&хеллип;».

Митрополит Амфилохије отворио је потом радни сабор речима да су деца оно најлепше што постоји на земљи и додао да су свети владари – вере чувари: Војислављевићи, Немањићи, Балшићи, Црнојевићи, Петровићи и Карађорђевићи.

«Радујем се се што ми одрасли од вас учимо како треба ићи Божијим путем, путем светих владара – вере чувара», рекао је митрополит Амфилохије.

И ове године биће проглашен најбољи вероучитељ у Митрополији црногорско-приморској. У току дана малишани ће, предвођени својим вероучитељима, показати своје умеће у хорском и соло појању, цртању, игри, спортским надметањима.

На крају ће бити одржан квиз знања из веронауке и проглашени победници.

Сабору присуствује амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац.

 

 

РТРС

Тагови: ;