У дијалог Београда и Приштине до краја године могли би да се укључе нови «играчи» — из Немачке и Америке, уколико би се са тим сагласиле обе стране, наводи лист «Новости», док «Политика» сазнаје да ће српски државни врх тражити укључивање Русије.

Како се спекулише, разговоре са српским и албанским тимом убудуће би у име Европске уније оперативно могао да води један веома искусан немачки политичар, док би Вашингтон послао «посматрача овог процеса».

Висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Могерини остала би главни медијатор дијалога. Овакав сценарио наводно је припремљен да би се преговори убрзали, јер од 2015. године није било конкретних помака ни за бриселским столом у применим постигнутих договора.

Да ће се Америка «директно укључити» у дијалог, прексиноћ је изјавио Хашим Тачи, председник привремених институција у Приштини, после разговора са председником Републике Србије Александром Вучићем.

На питање «Новости» да ли планови да се САД у наставку дијалога укључи у тај процес, из америчке амбасаде у Београду добијен је следећи одговор: «САД у потпуности подржавају процес дијалога под вођством ЕУ за нормализацију односа између Косова и Србије и ценимо континуирано руковођење по овом питању представнице Могерини. Све стране морају да унапреде дијалог и да спроведу споразуме. Поштујемо Вођство ЕУ у дијалогу».

Политички аналитичар Душан Јањић каже за «Новости» да Америка помно посматра дијалог све време, а да сада у међународним круговима фигурира предлог да се видљивије «активира», јер је процес очито запео.

«Вашингтон би вероватно послао специјалног изасланика за дијалог или за цео Западни Балкан који би давао сугестије, али не би био равноправан са представником ЕУ, који ће највероватније бити из Немачке и који ће да усмерава разговоре», рекао је Јањић за «Новости».

Говорећи о дијалогу, председник Вучић је јуче рекао да је Београд у стању да уради све што је договорено, док је према намерама Приштине да испуни споразуме изразио сумњу.

«Све и да хоће, а нисам сигуран у то, мислим да нису у стању», рекао је Вучић.

«Политика» сазнаје да ће српски државни врх тражити укључење Русије, након изјаве Тачија да ће у дијалог бити укључена и Америка.

О званичном укључивању Вашингтона говори се већ неколико месеци, а идеја се приписује бившем главном посредника у разговорима о Косову, Мартију Ахтисарију.

Почетком маја се у овдашњим медијима појавила незванична информација да ће тај Финац бити део преговарачког тима, као и да ће Албанци уз себе имати и бившу државну секретарку САД Мадлен Олбрајт.

Коментаришући ове наводе, Вучић је рекао да ће и Србија имати помоћ.

«Свакако да ће они бити од помоћи албанској страни, јер ти људи имају углед у једном делу светске јавности. Код нас, нажалост имају негативан рејтинг, али имаћемо и ми људе који ће нашу страну да помогну и то ће бити имена која нису мање значајна од тих која могу да доведу Албанци», поручио је Вучић.

Најаве директног америчког ангажмана не изненађују ни председника скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милована Дрецуна.

Наводећи да су Американци били присутни и у досадашњим разговорима у Бриселу «незванично, али су апсолутно учествовали и подржавали тај процес», саговорник «Политике» објашњава да су у неколико наврата американци извршили притисак на приштину да прихвати договор са Београдом.

«Чини ми се да је садашње појачано интересовање САД за косовски проблем у складу са њиховом новом стратегијом геополитичког сучељавања са Русијом, да се потпуно елиминише утицај Русије на било какве догађаје», оцењује Дрецун.

Он објашњава да Америка жели да Београд и Приштина постигну коначни договор о статусу Космета и да се тиме укину везе Србије и Русије, односно да се избрише потреба за руском подршком.

Вашингтон верује да би на тај начин утицај Русије био знатно мањи, додаје Дрецун за «Политику».

Ало

 

Тагови: ; ; ; ; ;