Мађарски премијер Виктор Орбан писмено је у четвртак од Европске уније затражио да покрије трошкове нове ограде на граници.

«Изградњом ограде, те обуком и размештањем 3000 граничара, наша земља не штити само себе, већ читаву Европу од прилива илегалних миграната», написао је Орбан у писму Жану-Клоду Јункеру, председнику Европске комисије. За тај подухват шеф мађарске владе од Брисела тражи 400 милиона евра.

На први поглед, тај захтев не изгледа сасвим чудно, пошто је ЕУ и друге своје државе чланице помагала у вези са заштитом граница и избегличком политиком — пише Ноје цирхер цајтунг (НЗЗ).

Тако је, наводи лист пример, Грчка за период 2014-2020. укупно добила 426 милиона евра за области заштите граница, азила, миграција и интеграције.

Међутим, тврдња Орбана да је Мађарска практично само својим новцем «штитила границе Европе» — не одговара чињеницама. За исти период Мађарска је од ЕУ добила готово 65 милиона евра, углавном за границе.

Орбанова изјава да је «крајње време за европску солидарност», уз додатак «и у области заштите граница» је, с друге стране, лицемерна, оцењује НЗЗ. Лист наводи да је мађарски премијер алудирао на редистрибуцију избеглица у земље ЕУ, када је Брисел стално позивао на солидарност. Циљ те редистрибуције је да се олакша ситуација Грчкој и Италији које су непосредно изложене приливу избеглица.

Међутим, Мађарска, као што је познато, није желела да учествује у систему квота за расподелу избеглица и чак се због одговарајуће одлуке Европске комисије жалила Европском суду правде.

Пресуда се очекује 6. септембра.

Када се овакав недавни развој догађаја има на уму, Орбанов захтев тешко да ће бити испуњен, пише лист. Портпаролка Европске комисије је казала да је подршка (за заштиту граница) већ пружена. Она није могла да одоли, а да не примети да солидарност није јеловник «а ла царте». «Међутим, Орбан је без сумње рачунао са негативном реакцијом Брисела — он нема шта да изгуби: ако му ЕУ, наиме, не пошаље новац, он ће моћи поново себе да представља као усамљеног борца за Европу чије напоре еврократе у Бриселу не уважавају. Он ће знати како то да искористи у унутрашњој политици», закључује коментатор НЗЗ.

Пише: М. Митровић

Данас

 

Тагови: ; ; ;