Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас на отварању Предшколске установе «Патријарх Павле» у Источном Новом Сарајеву да су такве установе за децу будућност српског народа.

Након што је са председником Републике Српске Милорадом Додиком свечано отворио установу, патријарх Иринеј је рекао да му је данашња свечаност у Источном Новом Сарајеву донијела велику радост.

«Моја радост данас је двострука. Једнако ме радује чињеница да је реч о православној установи за васпитање и одгој деце, као и одлука да се обданиште назове по имену највећег српског патријарха Павла», рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је подсетио да је блаженопочивши патријарх Павле био човек из народа, који је волео свој српски народ и православну, али и сву другу децу.

Према његовим речима, овакви пројекти су чврста основа за будућност Републике Српске и српски народ.

«Радостан сам и зато што видим да су и данас наш народ и наша црква заједно», рекао је патријарх Иринеј.

Додик је пожелео доборошлицу патријарху Иринеју, свештенству Српске православне цркве и многобројним званицама и гостима и изразио задовољство овим свечаним чином и најавио да ће Република Српска и њене општине, заједно са Српском православном црквом настојати да заједно у свакој локалној заједници оворе бар по једно православно обданиште.

«Наша црква најјачи је део нашег идентитета и хвала јој што нас окупља», поручио је Додик.

Церемонији отварања обданишта присуствовали су представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Града Исиочно Сарајево са градоначелником Ненадом Вуковићем на челу, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и његове колеге начелници општина са овог подручја Српске, гости и грађани.

Обданиште су у септембру прошле године заједно основали општина Источно Ново Сарајево и Митрополија дабробосанска Српске православне цркве.

Новоизграђени модерни објекат има површину од око 790 метара квадратних са 2.100 метара квадратних дворишта.

Изградњу обданишта подржао је кабинет председника Српске са 400.000 КМ, док је 570.000 КМ обезбедила општина Источно Ново Сарајево.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЈЕ НАЈЈАЧИ ДЕО НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на отварању Предшколске установе «Патријарх Павле» у Источном Новом Сарајеву да је Српска православна црква /СПЦ/ најјачи део идентитета српског народа, као и да је најзаслужнија за његову саборност.

Додик је најавио да ће Република Српска и њене општине, заједно са СПЦ, настојати да заједно у свакој локалној заједници отворе бар по једно православно обданиште.

«Наша црква је најјачи дио нашег идентитета и хвала јој што нас окупља. Наш начин живота, наша вера, наша крсна слава и наше образовање на тим основама свакако нас чини посебним и зато нас Црква и окупља као велики и поносни српски народ», рекао је Додик, те пожелио доборошлицу Његовој светости патријарху српском Иринеју, свештенству СПЦ и многобројним званицама и гостима.

Према његовим речима, за ово обданиште дуго су се борили, није било једноставно, али данас ова установа изгледа предивно.

Додик је истакао да су изградња и пуштање у рад ове дечије установе дело вредних људи са овог подручја, као и доказ да се Срби нису и неће одрећи живота на овим просторима, на којима предано граде бољи живот.
Капацитет обданишта, које почиње са радом у понедељак, 4. септембра, јесте 120 деце, од чега 20 јасличког узраста.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;