Србија ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Федерацији Босне и Херцеговине у којима претежно живе Срби, најавио је председник Србије Александар Вучић након састанка с председником Републике Српске Милорадом Додиком, као и са председницама влада Србије и РС.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су донете одлуке о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама Републике Српске.

Вучић је најавио ће Република Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и Брчку, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

«Биће реконструисане улице на Палама, као и спортке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника», додао је Вучић.

То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте, рекао је председник.

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је председник Вучић, и подсетио да је, управо захваљујући Србији, Сребреница сада велико градилиште, а да је мост Љубовија-Братунац у завршној фази.

Председник је изјавио да је формиран тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао је Вучић, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима «да дужебрижници који се плаше сваке помисли или речи када неко изгвори Срби или српски, чују о чему се ради».

Додик: Период најбоље сарадње Србије и РС

Председник РС Милорад Додик рекао је да је задовољан састанком и истакао да је ово период најбоље сарадње Србије и Републике Српске која се мери конкретним пројектима.

«Сви пројекти које смо ми кандидовали су прихваћени од стране премијера и председника Србије», рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима решити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Додик је рекао да је Република Српска захвална на помоћи истакавши да је Србија најважнији фактор регионалне стабилности и безбедности.

Председник РС најавио је да ће на седници Скупштине РС у септембру тема бити безбедност, а биће донета и одлука о војној неутралности РС, као и о захтеву да БиХ «одустане и буде војно неутрална».

«Србија данас реално гледано је најважнији фактор регионалне политичке безбедности и стабилности и снажан мотор економског развоја», навео је Додик и додао да подржава и поздравља скорашњу посету председника Вучића Сарајеву и разговоре са званичницима Федерације, оценивши да таква посета и састанци доприносе стабилизацији укупних прилика.

Додик је поновио да је Србија центар регионалне стабилности и да је добро за сваку земљу у окружењу када јој председник Србије долази у посету.

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ;