Северна Кореја је данас саопштила да је узалудан сваки покушај Јужне Кореје и САД да утврде где се налазе севернокорејски мобилни ракетни лансери, истакавши да је њено стратешко оружје спремно «за потпуно уништење центара агресије» и провокације «с било ког места и било кад».

Северна Кореја је то поручила износећи саркастичне опаске о недавној вежби у којој је војска Јужне Кореје покушала да открије и уништи севернокорејски транспортер-подизач-лансер (ТЕЛ), преноси данас јужнокорејска агенција Јонхап.

«Родонг Шинмун», гласило севернокорејске владајуће Радничке партије, наводи у коментару да су вежбе које је јужнокорејска војска извела 24. августа — смешне.

«Наше стратешко оружје је спремно за потпуно уништење упоришта агресије и провокације из било које непредвидиве регије и места у било ком тренутку», истиче се у коментару севернокорејског листа.

Такође се наводи да су САД и Јапан мобилисали своја обавештајна средства ради 24-часовног надзора над Северном Корејом, али нису успели да детектују време и место лансирања балистичких ракета.

Исти лист напомиње да чак и САД високо цене севернокорејску војску због њених способности камуфлирања, скривања и заваравања.

«Било какви покушаји марионета да унапред открију и униште наше системе ТЕЛ су само пусти снови. Марионете у Јужној Кореји неће избећи катастрофе док помахнитало јурцају унаоколо», наводи се у коментару.

У другом тексту истог севернокорејског листа оштро се осуђује Јапан због јачања својих система ракетне одбране у циљу пресретања севернокорејских балистичких ракета.

Специјалне војне трупе јужнокорејске морнарице извеле су 24. августа вежбу инфилтрирања на непријатељску територију и лоцирања и уништавања севернокорејских система ТЕЛ у региону источне обале, у оквиру годишњих војних вежби које су спровеле заједно са САД, наводи Јохнап.

Пјонгјанг користи системе ТЕЛ за премештање балистичких ракета, а позиционира их тако да шпијунски сателити не могу да их надзиру, напомиње јужнокорејска агенција.

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ;