Процес глобализације, који је стартовао с Запада, ушао је у фазу опадања и на његово место долази мултиполарни модел света са учешћем Русије и Кине — оценио је угледни швајцарски лист Neue Zürcher Zeitung.

У тексту чији је аутор професор Католичке високе школе у Келну Хајнц Тајзен, аргументациона линија креће од још једне оцене-упозорења:

„Сједињене Америчке Државе нису у стању да победе исламски тероризам и да решавају друге критично важне светске проблеме без сарадње са мањим злом — са ауторитарном Русијом“.

У наставку Тајзен наводи: „Глобализација је никла у англосаксонском свету, а тамо јој може бити и крај. Јер, на место мултилатералних споразума о слободној трговини — и у Сједињеним Државама, и у Европи, и у Азији се већ појављује интерес за билатералне трговинске односе и уговоре“.

Немачки католички професор у овом контексту посебно подвлачи:

„Нови светски поредак се више не може појавити против воље и интереса Русије и Кине, већ само у кооперацији са њима“.

По Тајзеновој процени, Кина и Русија ће, пре или касније, Европској унији постати напола пријатељи, напола непријатељи јер ће ЕУ са њима имати заједничке економске интересе — упркос политичким противречјима.

Тајзен у истом тексту указује: „Рат у Сирији се не може завршити без сарадње Русије и Сједињених Држава. Русија је потребна Западу и за обуздавање кинеске експанзије“.

Још свему придодаје опаску: „Сједињене Државе су уложиле стотине милијарди долара у конфликт на Средњем Истоку, а пасивно су се односиле према ономе што се догађало и догађа на њиховој јужној граници. Да су тај новац и енергију, уместо у Авганистан и Ирак, уложиле у развој Мексика — сада на граници са том земљом не би морале да подижу никакве зидове“.

Индикативно је и то што се текст у Neue Zürcher Zeitung завршава тврдњом да је супротстављање не само непријатељски расположеним државама и терористима, него и глобалном капиталу — шанса да дође до сарадње суперсила.

 

Факти

Тагови: ; ; ; ;