Једна од најелитнијих сиријских јединица – „Ловци на Исламску државу” – објавио је да су његови борци успели да се после жестоких борби сасвим приближе граду Акербат који је главно и највеће упориште ИД у централној Сирији, чак да делимично у њега уђу.

Џихадисти више не држе ни једну важнију тачку унутар тзв. акербатског котла, али се ни оне које још држе не могу одржати.

Пешадијски батаљон број 1588 ослободио је насеља Ел-Хафија и Муадамија и објавио да је стигао на само шест километара од Акербата.

Војни врх у Дамаску је саопштио да ће Акербат са околином бити ослобођен током наредних 48 сати. Сиријске снаге су после поменута два насеља преузеле контролу над још осам.

Прво су заузеле територију северно од града Мануха. Затим су ослободине насеља Расмус ал-Мазаре, Зануби, Тувини, Хасу, Тајбата, Даке и Џиба.

Владине снаге напредују и на другим правцима.

Њихов истурени одред „Катарџи”, који надире дуж пута Ес-Сухне-Деир-ез-Зор ослободио је насеље Сакиет и за дан напредовао 23 километра.

Руски борбени хеликоптери Ми-28Н („Ноћни ловац”) и Ми-35 нанели више разорних удара по позицијама исламиста око познатог сиријског нафтног поља Шаер. Ти удари су омогућили сиријској армији да пробије одбрану противника који се ту утврђивао од лета 2014-те.

До Деир-ез-Зора преостала су 63 километра.

 

Восток

Тагови: ; ; ;