Хашим Тачи, председник тзв Косова, само неколико сати након разговора са председником Србије Александром Вучићем и Федериком Могерини у Бриселу и након што је изјавио да се дијалогом мора доћи до решења, све је погазио и смислио како да одуговлачи спровођење договора и формирање ЗСО.

Он је, наиме, рекао да ће о коначном споразуму, када буде постигнут, бити организовано референдумско изјашњавање!

«Овај споразум морао би да буде по директној вољи грађана. У наставку дијалога директно ће учествовати и Сједињене Америчке Државе. Само њихово директно учешће представља снажну гаранцију за предузимање корака и брзих одлука, правих, одрживих и функционалних2  поручио је Тачи, а преноси „Кос сев”.

«Желео бих да нагласим да ћу овај пут, пошто се ради о коначном споразуму између Косова и Србије, као председник, предложити да коначни споразум, осим одобрења свеобухватног тима или консултативног тима који ће формирати широки спектар политичких странака, буде потврђен и на референдуму», рекао је Тачи.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, оценио је да је Хашим Тачи својом причом о референдуму наговестио постизање коначног споразума о нормализацији односа.

«Као и о помирењу Срба и Албанаца, и ако се постигне такав споразум, онда ће га он ставити на референдум. То отприлике значи да ће се формат разговора што се тема тиче проширити да се види да је је могуће помирење између Срба и Албанаца, да ли је могуће договорено решење за Косово, а не једнострано, како они покушавају. Вучић је рекао да ће бити тешко наћи решење са Албанцима, али да треба трагати за тим решењем» каже Дрецун.

Тагови: ; ; ; ;