Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија уручити протест Хрватској због данашњег инцидента у Загребу, који су изазвали чланови крајње десничарске Аутохтоне хрватске странке права.

На питање новинара да ли ће Србија уручити демарш одлазећем хрватском амбасароду Гордану Маркотићу или неком из амбасаде и да ли ће нашег амбасадора у Хрватској повући на консултације поводом тог догађаја, Ивица Дачић је одговорио потврдно.

«То да, ми увек дајемо протесте поводом разних таквих догађај и ово заслужује протест. Такође смо упутили протест и када је та табла постављена и заиста је невораватно да у ЕУ та табла и даље стоји», рекао је Дачић новинарима у Палати «Србија».

Додао је — «толико што се тиче држања лекција од стране Брисела које често упућују Србији».

Група чланова крајње десничарске Аутохтоне хрватске странке права изазвали су раније данас тежак инцидент у Загребу — отворено су претили премијеру Андреју Пленковића, у случају да скине плочу «За дом спремни» у Јасеновцу и на протесту запалили српски недељник «Новости».

Скуп је одржан испред просторија Српског народног већа (СНВ) у центру Загреба, а чланови А-ХСП запретили су премијеру Андреја Пленковића у случају да скине спомен плочу хрватским ветеранима у Јасеновцу, на којој се налази усташки поздрав.

«Пленковићу, не играј се шибицама, не скидај плочу ХОС-а!», поручио је председник те странке Дражен Келеминец, уз усташки поздрав «За домовину спремни», преносе хрватски медији.

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ; ;