Авион са четири жене и осморо мале деце из Русије, који су спасени у Ираку, приземљио се на аеродром „Грозни“. На аеродрому су их дочекали омбудсман за децу Ана Кузњецова, представници администрације и владе Чеченије. Деца и жене су изашли из авиона у пратњи заменика председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Зијада Сабсабија.

Ана Кузњецова је рекла да намерава данас да полети с децом која су стигла из Ирака у Москву. „Ако успемо да решимо све проблеме, данас ћу већ полетети у Москву с децом. За сада видим четири детета с мамама, они су, према мојим подацима, из Твери, Нижњевартовска и Саратова“, рекла је заштитница дечјих права.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров у августу је на Инстаграм поставио видео-снимак РТ, снимљен у дечјем прихватилишту у Багдаду, који говори о руској деци чији су се родитељи прикључили терористичкој организацији ДАЕШ. Та деца су одбачена после ослобођења ирачког Мосула. Кадиров је изразио наду да ће рођаци препознати ову децу и известити о томе надлежне. Касније је саопштио да су пронађени рођаци четворо руске деце.

Потрага за рођацима ове деце почела је после репортаже телевизијског канала РТ из прихватилишта у Багдаду.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;