Мистериозни здравствени напади на америчке дипломате на Куби настављени су у августу и број угрожених се повећао на 19, саопштено је из Вашингтона, упркос ранијим америчким проценама да су такви напади одавно престали.

Синдикат америчких дипломата саопштио да је међу дијагоназама које су постављене нападнутим дипломатама на Куби и блага трауматска повреда мозга, преноси АП.

У досад најдетаљнијем извештају о необичним симтомима, Удружење чланова америчке спољне службе навело је да је међу осталим дијагнозама трајни губитак слуха, док додатни симптоми обухватају оток мозга, тешке главобоље, губитак равнотеже и «когнитивни поремећаји».

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт рекла је да САД континуирано ревидирају своје процене о размерама напада и да истрага још није завршена.

«Можемо потврдити да се догодио још један инцидент прошлог месеца и то је предмет истраге», навела је Науерт.

Амерички званичници су раније рекли да су напади, за које се првобитно веровало да су узроковани евентуалним скривеним звучним справама, почели у јесен 2016. и наставили се до пролећа ове године.

Амерички истражитељи су тражили справе за које су веровали да шкоде здрављу дипломата и да се налазе у њиховим кућама у Хавани, али су званичници саопштили да никаква справа није нађена.

Прошле недеље, Науерт је изјавила да је угрожено најмање 16 Американаца повезаних са Амбасадом САД у Хавани, али да се «инциденти» више не догађају.

Нова процена америчке владе наговештава да су истражитељи још далеко од утврђивања начина напада, које су званичници описали као «нешто што САД никада досад нису искусиле».

Поврх тога, најновији подаци о настављеним нападима показују да су напади настављени још дуго након што је америчка влада сазнала за њих и покренула то питање у разговорима с кубанском владом.

Нова сазнања створила су додатну неизвесност у вези са временским периодом у којем су напади изведени и са питањем ко је за њих одговоран.

САД су избегавале да оптуже кубанску владу да стоје иза напада, мада су протерале двоје кубанских дипломата, али је Стејт департмент истакао да је то учињено у знак протеста јер Кубанци нису заштитили безбедност америчких дипломата на тлу Кубе, а не зато што САД сматрају Хавану одговорном за инциденте, наводи америчка агенција.

 

Танјуг

Тагови: ; ;