Уочи ТВ дуела Ангеле Меркел и Мартина Шулца, бирачи канцеларку виде као фавориткињу, а оно што је још занимљивије је поглед на најмање странке и опције за коалицију, наводи «Дојче веле» («ДЊ»).

Немачки међународни радио наводи да изборна кампања у Немачкој улази у врућу фазу.

Данас се одржава телевизијско сучељавање између Ангеле Меркел и Мартина Шулца: Канцеларка из редова демохришћана и њен изазивач Мартин Шулц из редова социјалдемократа ће у ударном термину од 20:15 на четири највећа немачка телевизијска канала 90 минута одговарати на питања новинара.

Институт за испитивање јавног мњења Форса каже да сваки други Немац намерава да гледа тај ТВ дуел.

«ДЊ» наводи да се у многим немачким медијима овај ТВ дуел сматра последњом шансом Шулца да придобије бираче. Али, како је сазнао институт за испитивање јавног мњења Инфратест-Димап у телефонској анкети са 1.000 бирача — та шанса је веома мала.

Наиме, 64 одсто анкетираних Меркелову виде као победницу, док само 17 одсто сматра да би Шулц могао проћи боље у том сучељавању. Меркелова је виђена као победница чак и међу присталицама СПД-а. Велика већина испитаника из осталих странка — ЦДУ, ФДП, Зелени, АфД и Левица — верује више у канцеларку.

«ДЊ» објашњава да су ти резултати иначе слични онима из 2009. године, када је у ТВ дуелу учествовао социјалдемократа Франк-Валтер Штајнмајер, док је 2013. године Меркелова имала лошију стартну позицију против кандидата СПД-а Пера Штајнбрика.

Наводи се да је Меркелова у предности код бирача и по томе што би је сваки други директно изабрао за канцеларку. Код Шулца је то сваки четврти. Али, кад се поглед баци детаљно унутар странака, онда је слика друкчија: Три четвртине СПД-ових бирача би гласало за Шулца. А и код Левице је Шулц омиљенији него Меркелова — али не и код Зелених.

Међутим, обоје су изгубили на рејтингу: Шулц има најмању подршку до сада, а и популарност Ангеле Меркел је опала за читавих осам процената.

«ДЊ» поставља и питање с ким би Меркелова требало да влада уколико (п)остане канцеларка и одговара да су по том питању забележене знатне промене у односу на пролеће ове године.

Подршка бирача такозваној црно-жутој коалицији ЦДУ/ЦСУ и ФДП, у односу на април је порасла за седам процената — док је за тих седам процената опала подршка коалицији ЦДУ/ЦСУ и СПД-а — која је актуелно на власти. Упркос смањеној подршци, ипак ту такозвану велику колацију и даље жели већина бирача.

Пад популарности од пет процената је забележен и кад је у питању могућа црно-зелена коалиција, дакле ЦДУ/ЦСУ и Зелени. Опција о којој се актуелно у политичком Берлину највише расправља је такозвана «Јамајка-коалиција», односно могућа коалиција ЦДУ/ЦСУ, Зелених и ФДП-а. Та опција наилази на подршку 27 посто бирача. Но, исто толико њих би сматрало добрим решењем коалицију састављену од СПД-а, Левице и Зелених.

Танјуг

Тагови: ; ;