Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић очекује да ће најважније теме током предстојеће посете председника Србије Александра Вучића БиХ, 7. и 8. септембра бити питања границе и стварање бољих политичких односа, али не и изградња заједничког аутопута.

— Мислим да ћемо покушати да отворимо причу и дефинишемо где Србија има интерес за размену територија, да се неке нелогичности око границе исправе и да БиХ у томе активно учествује — рекао је Иванић. — Биће пуно конкретних и практичних тема, али не очекујем причу о ауто-путу јер о томе нема сагласности унутар БиХ, нити мислим да ће је бити у скорије време.

Иванић очекује побољшање односа БиХ и Србије и сматра да је то својеврсни тест за обећања бошњачких лидера.

Председник Вучић у оквиру посете БиХ 7. и 8. септембра требало би да борави и у граду Источно Сарајево.

Из Сарајева поручују да посета Вучића БиХ има посебну тежину јер се у претходном периоду јако дуго договарало о посети претходног председника Србије Томислава Николића, која, међутим, није реализована. Обе стране наглашавају потребу за развијањем конструктивног дијалога међу комшијама у региону, кроз који би се решавала бројна отворена питања, а државе међусобно помагале на путу европских интеграција.

Вучић се уочи пута за БиХ за викенд у Београду срео и са руководством Републике Српске, председником Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић. Постигнут је договор помоћи Србије општинама у РС, али и општинама у Федерацији Бих у којима претежно живе Срби.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ;