Немачки стручњаци за експлозиве почели су данас са деактивацијом велике бомбе из Другог светског рата у Франкфурту, где је више десетина хиљада људи евакуисано из својих домова.

Бомба је откривена прошле недеље на градилишту, те је око 60.000 људи наређено да напусте своје домове, што је највећа евакуација у Немачкој од рата, преноси Ројтерс.

Стручњаци за бомбе каснили су са почетком рада на деактивацији, јер су неки грађани одбијали да напусте подручје евакуације, упркос упозорењу ватрогасаца да би неконтролисана експлозија могла да сравни са земљом цео градски блок.

Након најмање два сата одлагања, прецизира АФП, деминери су коначно могли да почну са радом.

Особље хитне службе Франкфурта започело је у суботу са евакуацијом пацијената из две болнице у том граду.

Тада је евакуисано више од 100 пацијената из болница, укључујући и децу која су била у инкубаторима и пацијенте са интензивне неге.

Бомба је откривена у западном делу Франкфурта, где углавном живе богати банкари.

Ројтерс је пренео да ће бомба од неких 1.400 кила бити демонтирана и уништена током дана, а претпоставља се да је заостала из времена када је британско ратно ваздухопловство бомбардовало Франкфурт.

У кругу од километар и по, колико ће обухватити прстен евакуације, налазе се полицијска станица, две болнице, градски превоз и немачка Централна банка у којој се налази 70 милијарди долара у злату.

 

Tanjug

Тагови: ; ; ;