Чланови породице и пријатељи терориста требало би да буду осуђени на затворске казне у случају да не упозоре власти на могуће нападе, рекао је саветник британских власти за Законе о борби против тероризма Макс Хил.

Према његовим речима, поједини постојећи закони нису у довољној употреби или су изречене казне превише благе да би биле ефикасне.

Хил, који је водио случајеве против припадника ИРА, Ал Каиде и Исламске државе указао је не део британског «38-бе» Закона о борби против тероризма.

«Према том закону, кривично је дело за свакога ко верује да би неко могао да планира терористички чин а ту информацију не проследи властима», рекао је Хил.

Овај Закон покрива терористичке нападе те остале прекршаје укључујући обуку за употребу наоружања, руковођење терористичком организацијом, поседовање или прикупљање материјала за терористичке сврхе или прослеђивање информација о оружаним снагама.

На основу овог дела закона, изречене су пресуде одређеном броју оптужених који су помагали нападачима одговнорним за неуспеле бомбашке нападе из јула 2005. године. Максимална предвиђена казна је пет година затвора.

«Све указује на то да би требала бити извршена ревизија како би се донела одлука да ли је та казна довољна», додаје Хил.

Срна

Тагови: ; ; ;