У контексту ослобађање једног од осумњичених за напад ножем у финском граду Турку, права сензација је прича локалног издања Ilta-Sanomat,које је навело да су званичници више пута разматрали давање бесплатних станова и социјалне помоћи припадницима ИСИЛ-а који су се вратили у Финску. Оваква иницијатива власти довела је у ступор чак и најтолерантније становнике Финске.

«Полиција је ослободила једног од осумњичених за напад ножем у граду Турку 18. августа»- наводи се у саопштењу објављеном на сајту финске полиције.

Мушкарац је ухапшен прошлог уторка. У затвору је остао само главни осумњичени 23-годишњи Мароканац Абдерахман Буанан који је ножем напао пролазнике у финском граду Турку 18 августа. Ток приликом погинуле су 2 особе а рањено их је још осам.Полиција је овај напад карактерисала као терористички акт.

И мада полиција говори да овај мигрант није умешан у напад локално становништво сумња у праве разлоге ослобађања.

Уље на ватру долило је издање Ilta-Sanomat, које је објавило чланак у коме наводи да финске власти маме терористе нудећи им станове и бенефиције у нади да ће их на тај начин «продобрити».

«Током пролећа прошле године МУП Финске упутио је позив на сарадњу свим званичним агенцијама са циљем смањења опасности у земљи путем високог степена интеграције у друштво плаћеника који се налазе на ратом захваћеним територијама укључујући и различите социјалне бенефиције»-наводи овај лист.

«Најважнија ствар за интеграцију у друштво људи који су се вратили из зоне сукоба је обезбедити им стан и неопходне услове за живот»- наводи се у саопштењу финског МУП-а.

Министарство наводи да је посебан проблем како објаснити давање станова припадницима ИСИЛ-а у моменту док остали људи дуго времена чекају на добијање стана. Министарство наводи да је неопходно ангажовати социјалног радника који би овај проблем изложио локалном становништву.

Издање Ilta-Sanomat је питало шеф Оделења за породичне услуге града Ванта Ану Кантел Форсбом да објасни ову иницијативу с обзиром на то да фински закони не познаје никакве уступке везане за борбу против тероризма.

«Верујем да ако је интеграција најзначајнији начин борбе против радикализације становање и обука су фундаментални»- рекла је Кантел Форсбом.

 

Према њеним речима опасност од радикализације смањује се решавањем стамбених питања.

«Наравно подршка је неопходна и по другим питањима. Не мислим да ће се проблем решити ако и остали аспекти не буду задовољени»- рекла је она.

Тако се догађа да би све било једноставно а Сиријци, Руси, Иранци и други борили су се с њима до победе и на сваком метру земље. Ви треба да имате како би извукли што већи стан, одмах се заљубили а пријатељски марш ће ићи у двориште да сади цвеће. А шта је са другима који чекају у реду? У сваком случају најважније је да ИСИЛ расте.

Подсетимо у Шведској је 53-годишњи становник Штокхолма осуђен на 3 хиљаде долара јер је јео сланину испред три жене муслиманке. Он није препознао своју кривицу. Оптужен је да «мрзи муслимане» иако кривица није доказана. Истовремено у Штокхолму су мигранти напали полицајце али с обзиром на то да је полицајац лакше повређен мигрант је ослобођен јер, како се наводи у саопштењу полиције још увек није научио да кида главе.

Међутим вратимо се Финцима и њиховом МУП-у и социјалном обезбеђењу терориста . У својој изјави, Министарство за социјална питања и здравље у Финској је изразило позитиван став према «посебној подршци» за враћање бораца из зоне оружаног сукоба.

«Деца и породице које се враћају из зона сукоба, нарочито којима је потребна прва помоћ, који су видели насиље и, можда, и сами доживели. Најважнија ствар у вези плаћеника је да сазнају да ли су укључени у извршење злочина. , а након пажљивог разматрања могу такође помоћи «, каже директор за развој Министарства унутрашњих послова Тарја Манкинен,» пишу фински новинари. Штавише, за спровођење пројекта одлучено је пронаћи новац од приватних трговаца.

«Финско државно удружење играча РАИ већ спонзорише пројекат Радинет, који се заснива на спречавању радикализације друштва». Пројекат је усмерен, посебно, да помогне бившим милитантима, а ове године Удружење је издвојило 300.000 евра за финансирање пројекта. Пројекат ће добити још 140.000 евра. Млади људи који се враћају из борби могу добити посебну помоћ од социјалних радника и медицинских радника «, — сумира Илта-Саномат.

 

Интересантно је да је приоритет да се помогне терористи има исту «принцип» од финских социјалних радника, који су пре годину дана имала деца Рускиње Викторије Медведеве . заснована на чињеници да је наводно њихова мајка њих ударила. Ох, она је криминалац, па нека види како их терористи покупе. Међутим, ту су и манжетне — не даје киселе пуцњеве, али мајке храну своју децу и лисице — то никада није.

Најинтересантније је то што Скандинавци оправдавају своју толеранцију акцијама које у медицини значе смањење отпора организма, слаби имуни одговор тела на увођење ванземаљских гена у њега. Укупна толеранција значи смрт. Стога су на неки начин још увек живи, а држава држава готово не реагује на ситуацију, тачан одговор, али некако неадекватно, а такође и гасификује бензин у ватру.

Тагови: ;