Полиција је у понедјељак ухапсила 20 особа због кршења јавног реда у близини амбасаде Мијанмара у Москви, саопштила је прес служба Московског Министарства унутрашњих послова.

«Дана 4. септембра, 20 грађана је притворено због покушаја кршења јавног реда у улици Бољшаја Никитскаја», — наводи се у саопштењу.

Као што је наведено у прес служби, сви притвореници су одведени у територијално одељење полиције ради истраге. «Што се тиче 17 људи, израђени су протоколи о административним прекршајима предвиђеним чланом 20.2 Закона о административним прекршајима Руске Федерације», — наводи се у саопштењу.

Оружане снаге Мјанмара врши обимнумасовну операцију за чишћење државе Рахаин од исламских милитаната, које мјанмарски медији називају «бенгалски терористи.» Први напад на полицију и пограничне позиције исламских милитаната у држави Рахин десио се у октобру прошле године. Одговор је била операција снага безбедности. Други синхронизовани напад на десетине полицијских и војних пунктова, као и на позиције војних јединица, десио се 25. августа. Одговор и на овај напад била је операција оружаних снага. Према државним медијима у Мјанмару, у последњих 10 дана у Рахину је убијено 400 људи, 30 од њих — припадници војске и полиције, преосталих 370 — исламиски екстремисти из етничке заједнице Рохинџа.

Рохинџе, потомци Бенгалаца, пресељени у Рахаин од стране британске колонијалне управе у XIX — почетком XX века, чине већину становништва државе Рахин, али мало њих има држављанство Мјанмара. Власти и јавно мњење у Мјанмару, гдје је главна религија будизам, сматрају да су Рохинџи муслимани илегални имигранти из Бангладеша. Сукоб у држави Рахин између Рохинџа и и домаћег аутохтоног становништва, састављеног од националности, које су наследници титуларне нације Мијанмара — Бурманци — и који исповедају будизам, траје неколико десетина година. Ескалација овог сукоба почела је са пребацивањем власти у Мјанмару са војске на цивилне власти и почетком демократских реформи.

РИА Новости

Тагови: ; ; ; ;