Шеф каталонске владе Карлес Пуџдемон изјавио је данас да не би прихватио да напусти ту функцију због инсистирања да се одржи референдум о независности шпанске покрајине, упркос ставу централне владе у Мадриду.

Мадрид је претио правном акцијом против највиших каталонских политичких званичника који су умешани у организовање спорног референдума, заказаног за 1. октобар, а који је шпански Уставни суд прогласио нелегалним.

«Не могу да прихватим ни на коју начин суспензију мојих дужности», рекао је Пуџдемон у интервјуу за каталонски лист Вангардиа одговарајући на питање да ли је спреман да буде смењен с те функције.

Према његовим речима, околности под којима неко престаје да буде шеф регионалне каталонске владе уређене су статутом о аутономији Каталоније.

«Тако да би требало да се успротивимо суспензији овог тима» , рекао је Пуџдемон говорећи о закону којим се одређују надлежности Каталоније.

Према том закону, шеф каталонске владе једино може престати да обавља ту функцију уколико то одлучи каталонски парламент или уколико је осуђен за злочин, за који казна подразумева забрану обављања јавне функције.

Ипак, напомиње АФП, закон усвојен 2015. омогућава Уставном суду да суспендује дужност јавних службеника уколико игноришу његове пресуде.

Парламент Каталоније у јулу је одобрио процедуралне промене које ће убрзати проглашење независности, ако бирачи у овом шпанском региону на референдуму 1. октобра буду гласали за отцепљење од Шпаније.

Нова законска процедура, која омогућује Каталонији да прогласи независност у року од 48 сати од референдума, ако буде био успешан, још више продубљује тензије између власти из Барселоне и централне владе у Мадриду која гласање сматра незаконитим.

Шпанска влада је пред Уставним судом успешно оспорила све потезе каталонских власти у правцу независности.

Танјуг

Тагови: ; ;