На мајском заседању Сабора Српске православне цркве (СПЦ) донета је и одлука да седиште Рашко-призренске епархије и владике Теодосија, осим у Призрену, буде и у Старом Расу, односно у Новом Пазару.

 

Ова одлука изавала је велику пажњу, одобравање и радост Срба у Рашкој области који већ дуже времена, најгласније преко Удружења «Рас», од Сабора и Синода СПЦ и патријарха Иринеја траже формирање Рашке епархије и обнову Рашке митрополије, која је у Новом Пазару постојала пуних 540 година, све до 1766. године.

«Мада смо својевремено добили пуну подршку од патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија, владике Иринеја (Буловића) и других великодостојника наше Цркве, а у једном тренутку били на корак до циља, Рашка епархија још није формирана, нити је било шта учињено на обнови Рашке митрополије. Мајску одлуку Сабора СПЦ доживљавамо као подршку нашим напорима и делимично уважавање жеља и потреба овдашњих Срба, али и као помак, да ли мали или велики — видећемо, на путу до епархије, односно митрополије» — истиче др Добросав Никодиновић, председник Удружења «Рас» у Новом Пазару.

Он наглашава да ће, ако буде требало, са делегацијом поново под патријарха.

 

«Повратак митрополије или формирање епархије, са владичиним двором, епархијском администрацијом и владиком који би стално «столовао» у Новом Пазару, било би велико охрабрење и знатно би допринело побољшању сигурности овдашњих Срба и подизању њиховог самопоуздања» — уверен је др Никодиновић.

Професор Мирко Поповац, који живи у Дежеви подно Голије, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, а Свети Сава српску веру и културу, истиче:

» Овде су Стари Рас, Петрова црква, Сопоћани, Ђурђеви ступови… Овде је толико векова постојала митрополија, овај крај дао је и четири српска патријарха. Просто је невероватно да део Србије где је «све почело» и где су такве светиње нема епархију.»

Тагови: ;