Током рата на Косову Милош Јовановић је био у паклу Кошара где је храбро бранио своју отаџбину. Вратио се сав блатњав, поцепан и изгорео. Данима је видао ране, а потом се, због преживљеног стреса, метаболичких, хормоналних и психичких поремећаја, тешко разболео и са 80, угојио на чак 160 килограма! Нико није ни покушао да му помогне, ни лекове није могао да набави, а било је и дана када је и буквално гладовао. Дише уз помоћ специјалне пумпице. Тек овога лета, после 17 година, добио је прилику да се на ВМА испита и лечи. Вратио се залечен и са дијагнозом тоталног инвалида. Његова мајка Роса болује од карцинома, сестра Марина не ради…

Коначно су се озарила и лица Милоша Јовановића (38), храброг и тешко оболелог ратника са Кошара, од 1999. године навиклог само на патњу и муку, његове мајке Росе (62) и сестре Марине (35), једине здраве у породици, која тешком муком у немаштини брине о болесном брату и још болеснијој мајци. После много година живота у трошној кући без воде и струје, кроз коју «шетају» пацови и змије, ова сиромашна породица ће, ако све буде текло по плану, зиму дочекати у свом новом дому у забитим Троштицама подно Голије код Новог Пазара.

Да, до тада од многих заборављени, херој Милош, његова мајка Роса и сестра Марина започну градњу нове куће побринули су се, након што су из медија сазнали за све њихове болести, беду и претежак живот у беспућу, многи добри људи из Новог Пазара и околине, хуманисти из целе Србије и добротвори из дијаспоре. У првом «налету» овог пролећа сакупљено је око 2.500 евра, а ових дана још око 1.000 евра. Било је то довољно хуманитарном великану из Новог Пазара Хиду Муратовићу, својевремено добитнику Златне плакете «Новости» за хуманост, да крене у акцију…

— Могли смо кућу почети и раније, али је проблем био потпуно непроходни пут до Троштица. Дуго смо чекали да багер локалне самоуправе из Новог Пазара прочисти и прошири прилаз до овог забитог села, сада журимо да допремимо што више грађевинског материјала, јер се бојимо да би, пошто пут још није насут, после прве кише могло бити проблема. Надамо се да ће нам помоћи и Војска Србије, да пре зиме наспемо и уваљамо пробијену трасу — каже Хидо Муратовић, који руководи акцијом изградње куће за Милоша Јовановића и његову породицу.

Тешко је, каже хуманитарац Муратовић, набројати све добротворе који су се укључили у акцију.

— Поменуо бих, овом приликом, фирме «Дадо-градња» из Новог Пазара, која је беплатно послала багер да у дворишту Јовановића рашчисти терен и ископа темеље, затим предузеће «Пионир», бизнисмена Мурата Муратовића и Бошка Радовановића, власника сервиса «Боле», њихове донације биле су пресудне да почнемо са радовима, помоћ су нам најавили и многи други, рачунамо да ће нам до укровљења бити потребна око 7.000 евра, још толико до усељења… Ако бог да, кућу ћемо укровити до краја септембра, можда и пре, а усељење планирамо пре зиме — истиче Муратовић.

Милошева сестра Марина која годинама, борећи се за свог брата, обија многе прагове од Новог Пазара до Београда, не може да прикрије узбуђење због најаве једне лепе вести.

— Још не верујемо да ће ово бити наша кућа, да ћемо имати и купатило и живети у чистом, без прашине и блата, посебно се радујем због Милоша и мајке Росе који су тешки болесници — истиче Марина.

Храбри и тешко оболели ратник са Кошара једва долази до речи:

— Хвала свим добрим људима који су нам до сада помогли и који ће, сигуран сам, помоћи да кућу и завршимо. Биће то за нас почетак једног новог живота — поручује Милош Јовановић.

Кућа у којој живе Јовановићи

ПОМОЋ
Сви који желе да помогну Милошу Јовановићу да заврши кућу и бар мало побољша свој живот и тешко здравствено стање, могу то учинити директним контактом на телефон 065 / 474 5433, или уплатама на рачун број: 205 — 9011007013986 — 02 отворен код Комерцијалне банке у Новом Пазару.

 

Аутор: М. НИЋИФОРОВИЋ
Извор: Новости

Тагови: ; ; ;