Претња да конфликт на Корејском полуострву пређе у „врућу фазу“ никад није била већа, изјавио је стални представник Русије при УН Васили Небензја.

Небензја је на специјалној седници Савета безбедности УН навео да је провокациона ракетно-нуклеарна активност Пјонгјанга у последње време добила изузетно опасну динамику.

„Нема сумње да ћемо бити сведоци једне од најдраматичнијих фаза развоја ситуације на Корејском полуострву. Без претеривања могу рећи да се цео свет налази пред огромним изазовом“, нагласио је Небензја.

Руски амбасадор је такође истакао да би наставак те политике могао много да кошта Пјонгјанг, иако војног решења проблема, како види Москва, на полуострву нема.

Небензја је додао и да је план Русије и Кине по питању севернкорејског проблема у потпуности реалан, па да је стога неопходно да га све стране узму у обзир.

Сличног става је и кинески амбасадор у УН Љу Ђеји, истакавши да Кина неће допустити хаос и рат на Корејском полуострву.

Он је позвао Северну Кореју да престане да прави погрешне потезе, а све стране је позвао да озбиљно размотре предлог Пекинга о обустави балистичких ракетних и нуклеарних програма Пјонгјанга, али и војних вежби САД и Јужне Кореје.

„Апелујемо на Северну Кореју да престане да предузима акције које су погрешне, погоршавају ситуацију и нису у складу ни са интересима саме те земље, и да се заиста врати на пут решавања питања дијалогом“, рекао је Љу.

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;