Координација српских организација у Мостару тражи поштовање одлука о конститутивности или ће, поручују, у противном тражити заштиту Републике Српске и међународних организација.

Коодинација је посланике у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) позвала да на дневни ред идуће седнице своје Скупштине ставе и усвоје амандман на Устав ХНК којим ће се коначно обезбедити да Срби буду конститутиван народ у овом кантону.

«Позивамо и све политичке странке да дају подршку овим изменама, те конкретним примером покажу и докажу оно за шта се сви декларативно залажу, а то је равноправност свих народа и грађана на простору целе БиХ», наводи се у писму Срба у Мостару.

Срби верују да ће посланици и политичке странке из којих долазе имати толико политичке коректности и поштења и након 15 година приступити изменама Устава ХНК којима би се Срби увели као конститутиван народ.

Потпредседница Скупштине ХНК из реда српског народа Весна Сараџић најавила је да ће амандман на Устав ХНК предложити као допуну дневног реда на идућој седници, јер на Колегијуму Скупштине није било воље да се та тачка стави на дневни ред.

Уколико се то не догоди биће то јасна порука ко је против тога да Срби не буду равноправан народ и ко жели доминацију, кршење права загарантованих Уставом Федерације БиХ, али и порука да су Срби у ХНК грађани другог реда.

Коначно, показаће се и право лице свих политичких странака,поручују мостарски Срби.

Срби у ХНК,наводи се у захтеву, не траже ништа што им не припада.

«Тражимо минимум поштовања уставних и законом загарантованих права и достојанство које нам припада. Не желимо мрвице и милостињу од СДА и ХДЗ-а, који су до сада на такав начин третирали сваки захтев од стране српских организација, удружења или грађана српске националности», наводе они.

Уколико се, кажу, и овога пута политичке странке и посланици у Скупштини ХНК оглуше на захтев «бићемо принуђени да посегнемо и за другим демократским средствима, те затражити заштиту од политичара из Републике Српске и међународних организација».

Подсећају да је у Уставу Федерације БиХ након амандмана високих представника прецизирано да су Срби конститутиван народ у Федерацији БИХ, те се с више амнадмана и одлука наводи да оне обезбеђују да конститутивни народи и припадници групе осталих буду пропорционално заступљени у органима власти кантона, али и општина, те правосудним институцијама и то у складу са пописом становништва из 1991. године до потпуне проведбе Анекса 7.

Високи представник Педи Ешдаун 2002. године чак прецизира да «ове измене и допуне имају већу правну снагу од недоследних одредби кантоналних устава, закона, прописа и аката.

«За ступање на снагу ових измена и допуна у кантонима није потребно донети додатне нормативне акте. Међутим, органи власти кантона и даље имају обавезу да своје уставе ускладе са Уставом Федерације Босне и Херцеговине», наводе у писму.

Управо та обавеза у ХНК, али и још три кантона никад није спроведена.

«Верујемо да посланици у Скупштини ХНК имају на уму да на туђој несрећи нико није изградио своју срећу, те да је дошло време да се позитивним примерима направи искорак и коначно почне правити атмосфера за нормалан живот у ХНК», стоји у саопћењу, пренели су медији у БиХ.

Тагови: ; ;