Премијерка Британије Тереза Меј упозорила је посланике да би Британију могла да сачека «ивица литице» уколико не подрже њен закон о изласку из Европске уније, у моменту када се спекулише да се унутар њене партије припрема сценарио за уклањање премијерке са функције.

Док су се британски посланици спремали за прву праву парламентарну дебату о закону који ће прекинути однос са Европском унијом, министар одговоран за надгледање тог процеса и главни преговарач Британије у Брегзиту, Дејвид Дејвис, саопштио је да ће Британија наставити да исплаћује одређену суму новца Бриселу чак и након «развода».

Мејова није успела да обезбеди парламентарну већину на ванредним изборима у јуну месецу ове године, већ је морала да направи коалицију са мањом партијом.

Она је и даље у рањивој позицији, уколико се њени посланици уортаче са другим проевропским посланицима и на тај начин оборе предлоге закона, оцењује Ројтерс.

Главна опозициона странка — Лабуристичка партија — планира да током дебате заказане за четвртак изнесе планове о промени Закона о изласку из ЕУ, гледајући да одржи Британију на јединственом тржишту и унутар царинске заједнице током транзиционог периода Брегзита, који траје до 2019. године, оцењује «Тајмс».

Заменик саветника Мејове је у суботу саветовао посланике против радњи које би повећале шансе лабуриста да се врате на власт, док је Мејова рекла да је закон најбољи начин да се осигура успешан Брегзит.

«То је најважнији корак који морамо да предузмемо како бисмо спречили да људи и пословања остану на литици» , рекла је Меј путем саопштења из њеног Кабинета.

«Сандеј тајмс» са друге стране износи информације да се Европској унији спрема исплата од 50 милијарди фунти за излазак из блока, што ће застрашити многе евроскептике.

Кабинет Мејове је за извештај «Сандеј тајмса» рекао да «једноставно није тачан», како наводи Ројтерс.

Главни преговарач за Брегзит, Дејвис, такође је одбацио цифру од 50 милијарди фунти.

Он је рекао да је веома вероватно да ће Британија платити неку суму Европској унији након Брегзита, за ствари као што је истраживање свемира и нуклеарне енергије, међутим нагласио је да та сума неће бити висока.

Тереза Меј

Дејвис је данас изјавио да је Европска унија испала смешна тиме што је критиковала британски приступ разговорима за који је Брисел рекао да је мало постигао.

«Да будем искрен, мислим да су испали смешни, јер очигледно има ствари које смо постигли. Комисија ставља себе у смешну позицију ако каже да ништа није постигнуто»,  рекао је Дејвис за Би-Би-Си (ББЦ), преноси Ројтерс.

Он је додао да временско ограничење неће утицати на то да Британија исхитрено уради нешто против свог интереса.

Мејова је прошле недеље покушала да угаси гласине око свог вођства рекавши да жели да настави да буде премијерка и након следећих парламентарних избора (2022. година), одбацивши тврдње да ће напустити позицију до 2019. године.

«Сандеј тајмс», међутим, тврди да су се још «два или три» посланика из њене Конзервативне странке придружила позиву да она напусти функцију, што укупан број доводи до 25. Најмање 48 особа је потребно да се доведе у питање њено вођство.

Портпаролка Кабинета Мејове је одбила да коментарише.

Танјуг

Тагови: ; ; ;