Хрватска је према броју незапослених на деветом месту у свету, између Гвајане и Туниса, а по стопи раста становништва тек 224. у свету, пише у рубрици Америчке обавештајне службе «Ворлд фактбук», која се налази на службеним страницама ове агенције.

Подаци о Хрватској ажурирани су прошле седмице, а наведена рубрика нуди информације о историји, народима, владама, економији, географији, комуникацијама, транспорту, војсци и о другим темама за 267 светских ентитета.
Према тим подацима, просечна старост хрватских грађана је 42,7 . У рубрици «Економија» истиче се да је између 2000. и 2007. године био период привредног раста, након чега је уследила дугогодишња рецесија све до 2015. године, те наводи да тежак проблем представља висока стопа незапослености, неједнак регионални развој и неповољна инвестициона клима.

ЦИА наглашава и да Хрватска има низ граничних спорова са суседним земљама, те наводи и да Словенија спроводи тврди шенгенски режим према Хрватској која и даље није део шенгенске зоне у ЕУ. Напомиње се и да кроз Хрватску пролази рута кријумчарења хероина из југозападне Азије у западну Европу, као и да се хрватске луке понекад користе као транзитне тачке за кокаин из Јужне Америке.

Тагови: ; ;