Немачка канцеларка Ангела Меркел, из редова демохришћана, укрстила је синоћ копља пред камерама у једином предизборном ТВ дуелу са изазивачем из редова социјалдемократа, Мартином Шулцом, а из дебате на теме од миграција до спољне политике изашла је као победник, показују анкете.

Меркел је оставила бољи утисак од свог ривала на бираче током дуела, према резултатима анкете ТВ мреже ЗДФ која је спроведена међу гледаоцима током прве половине дебате и објављена убрзо по њеном завршетку, а која показује да Меркеловој више верује 33 одсто бирача, а Шулцу 17, пренео је Ројтерс.

Према резултатима друге анкете за ТВ АРД, Меркелова је компетентнија, кредибилнија и симпатичнија од Шулца, а једина категорија у којој је Шулц имао бољи резултат је — да је показао већу борбеност.

Меркел је у дебати изразила уверење да је донела исправне одлуке о одржавању граница земље отвореним за избеглице и постизању договора с Турском о обустави прилива миграната у Европу, наводи Блумберг.

Шулц, који заостаје за њом у предизборној трци за новог канцелара, напао ју је на почетку сучељавања јер није притисла друге земље ЕУ да приме више избеглица, на шта му је она одговорила да «постоје тренуци у животу канцеларке када она мора да донесе одлуке».

На тему Турске, обоје су позвали на економски притисак на Анкару и прекид преговора о турском чланству у ЕУ, оштро критикујући председника Реџепа Тајипа Ердогана након хапшења немачких држављана, мада је Меркел истакла да не намерава да прекине дипломатске односе.

Незаобилазна тема дебате била је и криза са Северном Корејом, а с тим у вези Шулц је жестоко критиковао америчког председника Доналда Трампа за кога је оценио да није права особа за решавање тог проблема, и кога је описао као непредвидивог и увредљивог.

Меркел је, с друге стране, рекла да ће покушати да изврши утицај на Трампа и убеди га да је нужно мирно решење за кризу са Пјонгјангом.

Шулц је био самоуверенији у другој половини дебате, када је «осуо паљбу» по званичницима у аутомобилској индустрији због скандала у вези са дизелом и затражио да влада заузме чвршћи став с тим у вези.

Он је оптужио Меркел да «штити директоре аутомобилске индустрије» које би требало казнити због афере «Дизелгејт», на шта је она одговорила да «не затвара очи и да је веома љута».

«Они су стуб наше економије, а доводе у опасност стотине хиљада радних места и људи који нису ништа погрешили», рекла је канцеларка, додавши да постоји 80.000 људи у тој индустрији које не би требало казнити.

Најважније је, истакла је, да се обезбеди да возила поштују закон о заштити природне средине, а власти ће се, где год је то правно могуће, постарати за надокнаду грађанима оштећеним у скандалу везаном за софтвер емисија штетних гасова.

С почетком од 20:15 сати, током 90-минутне дебате коју су преносила четири највећа немачка телевизијска канала, Меркел и Шулц одговарали су на питања новинара, на теме од миграција до спољне политике.

Према ранијим предвиђањима, око 20 милиона Немаца — скоро трећина бирача у земљи од 80 милиона становника — пратило је овај ТВ дуел у врућој фази кампање уочи немачких избора 24. септембра.

Ало

Тагови: ; ; ; ;