Руска авијација одиграла је кључну улогу у биткама за ослобођење централне и источне Сирије

Наиме, они су ваздушним нападима страховитог интензитета наносили огромне губитке џихадистима, чистећи тако пут пешадији Сиријске арапске армије (САА) која је ослободила град Укајирбат и неколико стратешких места широм провинције Хама.

Међутим, руска авијација се није зауставила на овоме. Наставили су ударе по положајима Исламске државе дуж аутопута ал Сукна — Дејр ел Зор, све док сиријска војска није преузела потпуну контролу над правцем који их води ка последњем утврђењу џихадиста у Сирији, околини Дејр Ел Зора.

Џихадисти Исламске државе били су принуђени на повлачење и бег главом без обзира, након здружене офанзиве руске авијације и сиријске војске.

Подсетимо, Дејр Ел Зор је град који је годинама под џихадистичком опсадом. У самом средишту града налазе се владине снаге, а њихови положаји повезани су коридором са локалним аеродромом, преко којег се снабдевају. На ширем подручју града и околини налазе се утврђења бораца Исламске државе. Овај град ће вероватно бити поприште последње велике битке после које ће бити завршен рат у Сирији и стављена тачка на Исламску државу.

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;