Сиријска војска је данас наставила напредовање ка Деир Ел Зору, главном граду последње провинције под контролом џихадиста, где се владине снаге већ више од две године налазе под опсадом Исламске државе у једном делу града и оближњој војној бази.

Губитак града Деир Ел Зор и истоимене нафтом богате провинције био би коначни ударац присуству Исламске државе у Сирији, три године после њеног брзог успона. Та група је већ изгубила више од пола свог упоришта у северној Сирији, Раке. Сиријски војници уз подршку руске авијације већ недељама напредују ка Деир Ел Зору.

Државна телевизија је пренела да се војска данас налази на три километра од града и да влада већ припрема конвоје потрепштина за становништво.

Невладина организација Сиријска опсерваторија за људска права (ОСДХ) навела је да су трупе већ досегле периферију базе зване «Бригада 137» и која је у обручу џихадиста.

«Линија фронта Исламске државе а западу провинције је пробијена на више места па је војска могла брзо да напредује и дође на 10 километара од опседнутих трупа. Опсада ће бити пробијена у наредним сатима», рекао је за Франс прес извор из сиријске војске.

Према подацима Опсерваторије, владине снаге су на другој страни дошле на 12 километара од војне базе и после три године отвориле пут Деир Езор-Палмира-Дамаск.

Гувернер провинције Деир Ел Зор Мохамад Ибрахим Самра је данас рекао да становници града већ славе победу.

«Јуче се у Деир Ел Зору славило и цело становништво се радовало скорој победи пошто је војска већ на периферији града», навео је он.

И руско министарство одбране је потврдило напредовање сиријске војске уз руску подршку из ваздуха.

«Пораз Исламске државе у подручју Деир Езора биће стратешки пораз за међународни тероризам у Сирији», наводи се у саопштењу министарства.

Џихадисти су у лето 2014. прегазили највећи део провинције Деир Ел Зор, укључујући и нафтна поља и велики део града, и отерали дотадашње савезнике, побуњенике и ал-Каиду.

Опсада дела града под контролом владе је појачана почетком године и захваљујући продорима на пар места џихадисти су успели да раздвоје снаге у граду и у војној бази.

У сектору под контролом владе живи око 100.000 људи, у односу на 300.000 колико их је било пре рата. Према подацима Опсерваторије у деловима града које држе екстремисти налази се око 10.000 цивила.

Опсада је довела до хуманитарне кризе у граду, са мањком хране и лекова, а ситуација за становништво је тешка и поред допремања најважнијих ствари хеликоптерима.

Ослобађање Деир Ел Зора биће важна победа за сиријску владу која је претходних месеци остварила низ успеха захваљујућу руској подршци.

Бета-АФП

Тагови: ; ;