Врховни суд Гватемале прихватио је данас да се поднесе парламенту земље захтев да разматра укидање имунитета председника Џимија Моралеса због сумње да је илегално финансирао своју кампању 2015. Године

Захтев ће бити поднет Парламенту који ће формирати комисију задужену да формулише препоруке посланицима на тему. Да би се укинуо имунитет председнику потребно је да за то гласа најмање 105 од 158 посланика.

Аналититичари сматрају мало вероватним да ће бити довољно гласова за укидање имунитета председнику и то због савеза које је владајућа странка ФЦН формирала у парламенту.

Укидање имунитета председнику затражили су 25. августа тужилаштво и Међународна комисија против некажњивости у Гватемали, специјална мисија УН задужена да истражује питања корупције.

Бесан због тога Џими Моралес је два дана касније оптужио шефа те комисије, Колумбијца Ивана Веласкеза да се меша у унутрашње ствари земље и наредио његово протеривање. Међутим Уставни суд је ту одуку поништио.

Гватемала пролази кроз другу политичку кризу за две године после одласка и затим затварања 2015. тадашњег председника Ото Переза, после више месеци протеста због корупционашког скандала. Џими Моралес је тада изабран под слоганом «Ни корумпиран, ни лопов».

Бета-АФП

Тагови: ; ; ; ; ;